Wij, Corry van den Berg en Afke Hepkema, liepen tijdens de coronatijd veel door ons Friese landschap.
Elke keer waren we verrast door de schoonheid van de natuur en verbaast over de erfgoed verhalen die zo voor het oprapen liggen. Dit zouden onze leerlingen moeten zien. Ons oog viel ook op de ogenschijnlijk zomaar geplaatste kunstwerken die in het landschap opdoemden. Het idee was geboren.
AFKE HEPKEMA
Afke Hepkema, opgegroeid aan het Tsjûkemar, woont in Sneek. Zij geeft les in beeldende vorming en ckv bij Aeres, een vmbo-groen school.Daarnaast is zij verantwoordelijk voor het educatieprogramma van het Jopie Huisman museum. Als docent drama en tekenen op de Schoter Scholengemeenschap in Haarlem maakte ze diverse voorstelling met leerlingen waaronder Romeo en Julia en Hair. In 2009 streek zij weer neer in Friesland. De voorstellingen Saul (langweer), Oan de mar fan langwar (iepenloftspul Langwar) Sterrenstof (iepenloftspul Langwar), Jonachan van Pathmos (theaterconcert Cantate Cum Gaudio, Joure) en Brainwash (Minitheater Heerenveen) kwamen onder haar regie tot stand. Haar visie op onderwijs zie je terug in Net fan sûker: Met de voeten in de leerstof, vertel verhalen, inspireer en leer door te onderzoeken.
Corry van den Berg
Corry van den Berg groeide op aan de andere kant van de Afsluitdijk tussen de bloemvelden. Ze runde jaren een eigen bloemenzaak en heeft als bloemist vele internationale tentoonstellingen aangekleed. Ze werkte met biologische bloemen bij de bloemenveiling in Aalsmeer, ver voordat duurzaamheid ingeburgerd in Nederland raakte.
Na de verhuizing naar het Friese platteland twintig jaar geleden, vond ze haar plek in het groene onderwijs. Daar staat ze al jarenlang voor de klas en heeft zich steeds meer toegespitst op onderwijsontwikkeling.
Ze volgde ze de master leren en innoveren, en past de opgedane kennis toe om onderwijs beter aan te laten sluiten op de belevingswereld van jongeren.
Als nieuwkomer in Friesland verwonderde ze zich vaak over de rijke historie en cultuur die je overal op het platteland ervaart. Met Net fan sûker wil ze scholieren de kans geven om
zelf op pad te gaan door het landschap, waar ze leren door te doen en te ervaren, begeleid door gepassioneerde vakmensen.
Els Dalman
Els Dalman is geboren en getogen in het Friese Burgum. Na een studie Leisure management en een aantal jaren wonen en werken in Leeuwarden, kwam ze zo’n 15 jaar geleden met haar gezin in het landelijke Wiuwert terecht.
Van daaruit werkt ze achter de schermen mee aan culturele projecten van o.a. de stichting Brave New World en zet ze zich in als taalcoach voor kinderen met een taalachterstand.
Ook kan je haar tegenkomen op straatfestivals, feesten en partijen als een van de drie zangeressen van Hot & Toasty, een muzikale retro act compleet met vintage caravan en tosti’s.
Ze verkent haar geliefde Friesland het liefst zeilend over de Friese wateren, maar weet dat er zoveel meer is wat Friesland te bieden heeft aan landschap, natuur en cultuur. Ze vindt het geweldig dat kinderen al dat moois nu kunnen ervaren tijdens een superleuke interactieve dag met Net fan Sûker, de mooiste schooldag van het jaar!
Karin Kalsbeek
Karin Kalsbeek is opgegroeid in de Noardlike Fryske Wâlden. Na een tijdje in Utrecht te hebben gewoond en gestudeerd is ze toch weer in de Wâlden neergestreken. De ruimte, Friese cultuur en één specifieke nuchtere Fries maakten dat ze weer naar het noorden is vertrokken.
Ze werkt als docent Nederlands bij Aeres en volgt momenteel een opleiding tot yogadocent. Leren door een beroep te doen op alle zintuigen maakt het volgens Karin ontzettend leuk en waardevol.
Juist deze aspecten komen aan bod bij het project Net fan sûker. Karin vindt dat Fryslân veel moois te bieden heeft en dat de nuchtere Friezen hier ook best ‘grutsk’ op mogen zijn.
In haar vrije tijd ontdekt ze dan ook graag de Friese natuur en cultuur.